Göran Rosenberg

Göran Rosenberg

Journalist och författare

Som en av Sveriges främsta journalister, prisbelönt författare och opinionsbildare förmår Göran ofta att sätta fingret på de avgörande punkterna. Han har en unik och självständig röst och kommer till Open Up! för att beskriva mångkulturens möjligheter och utmaningar i vår tid.

Suad Ali

Suad Ali

Årets Opinionsbildare

Suad Ali utsågs av Veckans affärer till en av Sveriges 101 Supertalanger 2016 och vann kategorin Årets Opinionsbildare. Hon är även krönikör i Nordens största ledarskapstidning, Chef. Suad vill lära oss hur man tar vara på unga talanger och hur begrepp och definitioner av människor skymmer allt det som människor faktiskt är.

Christina Merker-Siesjö

Christina Merker-Siesjö

Prisbelönt social entreprenör

Med initiativet Yalla-trappan har Christina Merker-Siesjö visat hur ett kooperativ kan frigöra kraften hos de invandrarkvinnor som står längst från arbetsmarknaden. Idag bedriver Yalla-trappan både catering-verksamhet, städning och sömnad i Rosengård, det senare också på IKEAs varuhus. Christina kommer för att lära oss att se möjligheter i precis alla individer.

Liselotte Andersson

Liselotte Andersson

Employer Branding & Diversity Manager

För e-on är mångfalden vare sig ett projekt eller snygg marknadsföring. Mångfald är hjärtat i företages affärsstrategi. Genom mångfalden ska nya lösningar och tjänster utvecklas, kompetensförsörjningen säkras och alla kunder känna sig lika välkomna som sedda. Hör Liselotte berätta om hur e.on får mångfalden att hända.

Aleksander Gabelic

Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Aleksander Gabelic är starkt engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter, utvecklingsfrågor och frågor om fred och säkerhet. Han ser bristen på etnisk mångfald inom det offentliga Sverige som ett stort samhällsproblem. Ska integrationen få draghjälp måste både kommuner och myndigheter lära av näringslivet och släppa in fler nya svenskar på alla nivåer, menar Aleksander.

Karin Bergman

Karin Bergman

HR-chef IKEA Svenska Försäljnings AB

Säg IKEA och människor över hela världen tänker på Sverige trots att koncernen idag är lika global som lokal. I dag har IKEA 135 000 medarbetare på 315 varuhus i närmare 30 länder. Hör Karin Bergman berätta om mångfald som en del av företagets DNA och hur inkludering hjälper IKEA att göra bättre affärer. Sedan 11 år är Karin IKEAs HR-chef och själv ett lysande exempel på att IKEA ser talang i varje individ.

Maria Larsson

Maria Larsson

Landshövding Örebro län

Maria Larsson är den tidigare riksdagsledamoten och bitr socialministern som 2015 blev landshövding i Örebro län. Sedan dess har hon visat stort engagemang i frågor som rör integration. 2016 var hon först ut som Landshövding att erbjuda 20 praktikplatser för nyanlända på Länsstyrelsen. Maria Larsson inleder Open Up! den 10 november.

Milad Mohammadi

Milad Mohammadi

Årets talare 2014 och social entreprenör

”Lika barn leka bäst, men olika barn hittar på de bästa lekarna” menar super-akademikern Milad Mohammadi som hösten 2016 öppnar sin framtidsskola i Järva. Där ska alla barn få lika möjligheter att drömma stort och hitta vägar in i samhället. Milad är inte bara social entreprenör och grundare av Järvaskolan, han är också en av Sveriges mest anlitade föreläsare på temat mångfald.

Katarina Hedberg

Katarina Hedberg

Generalsekreterare Scouterna i Sverige

Scouterna vill utvecklas i takt med tiden och bli bättre på att inkludera nya ledare och aktiva. De började med att se sig själva i spegeln och startade dialog-projektet ”Värsta fördomen”. Idag driver de en aktiv mångfaldssatsning och flera projekt riktade mot nyanlända i Sverige. Hör deras Generalsekreterare berätta mer om framgångarna tillsammans med mångfalds-koordinatorn Sandra Ehne.

Pia Ridderby

Pia Ridderby

Verksamhetsansvarig Linje 14

Linje 14 är ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun som funnits sedan 2003. Linje 14 syftar till att ungdomar som växer upp i studieovana miljöer ska studera vidare. Genom en mängd olika aktiviteter såsom läxhjälp, studiebesök och mentorsprojekt får unga människor nya drömmar som räcker hela vägen fram till universitetet. Hör Pia Ridderby berätta om projektets framgångar.

Jonas Mosskin

Jonas Mosskin

Psykolog och organisationskonsult

På Open Up! vill Jonas beskriva hur vår medfödda benägenhet till främlingsrädsla fungerar. Vi får lära oss hur känslor påverkar vårt förnuft och våra åsikter när vi fattar beslut. Han kommer också berätta vad vi kan vinna på att bli medvetna om våra fördomar och de fallgropar vi lätt hamnar i. När han inte är på Open Up! så är Jonas en uppskattad konsult och krönikör i DN, Psykologtidningen och Modern Psykologi. Dessutom har han skapat de populära samtalskoncepten Psykologer tittar på film och Psykologer läser böcker.

Jon Forsell

Jon Forsell

Moderator och samtalsledare

Som moderator vill Jon Forsell vara mer än programledare på scenen. Han vill främja samtal mellan alla som möts i ett rum. Det gör han genom nyfikna frågor och nya perspektiv men också med hjälp av dialog och teknik som får alla att mötas. Jon kommer lotsa oss genom samtal, workshops och idéarbete med sin lika ödmjuka som ärliga ton.